DEMO

b2boss - wersja demonstracyjna

Przyprawy

import import/Przyprawy @ 21.06.2006 18:30
Show products as: photos   list   table  
Photo Product name Gross price  
Chili Chili

Chili (Capsicum) pochodzi z Ameryki Południowej (środkowa Boliwia).

Swój udział w odkryciu chili dla Europejczyków miał Kolumb.

Najwięksi producenci chili to obecnie Chiny, Turcja, Meksyk, Nigeria, Hiszpania i USA. Podobno najwięcej chili spożywają Tajlandczycy - 5 g dziennie na osobę!

Najostrzejsza jest odmiana chili zwana habanero - są to papryczki w kształcie kulki, pochodząca z Półwyspu Jukatan (Meksyk) i wysp karaibskich.

Chili może nie tylko rozpalić nasze usta - lekarze dowiedli, iż posiada ono właściwości lecznicze, a to dzięki zawartej w nasionkach i włókienkach kapsycynie. Alkaloid ten działa podobnie jak witamina A, C czy E, tj. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca. Z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka. Brytyjscy naukowcy dowiedli, że chili przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.

14,30 zł
Curry Curry

Curry jest mieszanką sproszkowanych przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach, gdzie jest narodową przyprawą. Istnieje ogromna liczba jej wariantów. Jest to przyprawa bardzo dawna, w ciągu wieków ulepszana, a niektóre szczególnie wyrafinowane zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy.

Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Nazwą curry określa się także potrawy typu ragout z wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb przyrządzane z dodatkiem mieszanki curry.

W skład przyprawy wchodzą takie surowce aromatyczne jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól.

Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Nadaje się również do potraw z drobiu, ryb, sosów itp.

Jest to przyprawa bardzo wrażliwa na wilgoć i światło, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i ciemnym miejscu.

Ma barwę czerwoną lub żółtą, w zależności od doboru składników. Curry ze Sri Lanki (dawny Cejlon) jest ciemnobrązowa, gdyż używane są przyprawy poddane procesom palenia i parzenia. W smaku jest ostrzejsze od curry indyjskiego.

16,39 zł
Papryka Papryka
1,64 zł
Pieprz Pieprz
1,64 zł

Uwaga: Niniejsza strona WWW służy tylko prezentacji oprogramowania sklepu internetowego b2boss, wszystkie dane towarów są fikcyjne, żadne zamówienia nie będą realizowane!

printable version
Email to friend

Change currency

Looking for prices in another currency? Switch currency using the box below!

Specials

Sałatka
1,64 zł
Popcorn
1,64 zł
Parówki
1,64 zł
Chleb
1,30 zł